Fruktóza a glukóza – aký je medzi nimi rozdiel?

vudhikrai / FreeDigitalPhotos.net

vudhikrai / FreeDigitalPhotos.net

Rovnováha a správny príjem sacharidov a teda cukrov je jednou z najdôležitejších vecí pre správnu životosprávu a dobré zdravie.

Čo je fruktóza?

Fruktóza je ovocný cukor, najsladší prírodný cukor, pričom v chémii je zaradený medzi monosacharidy. Získava sa z rastlinných štiav, no nachádza sa aj v mede. Väzbou na glukózu vytvára sacharózu. Fruktóza a sacharóza sú pre ľudský organizmus stráviteľnejšie a ľahšie.

Čo je glukóza?

Glukóza (alebo dextróza) je hroznový alebo škrobový cukor. V chémii sa radí medzi jednoduché monosacharidy. Nájdeme ho v ovocí, mede, rastlinných šťavách, krvi. Na jednej strane je veľkým zdrojom energie pre organizmus, no na strane druhej, veľké množstvo glukózy v krvnej plazme môže viesť k cukrovke a iným ochoreniam. Glukóza je jednou z naviac sa vyskytujúcich organických zlúčenín na Zemi.

Aký je rozdiel medzi fruktózou a glukózou?

  • fruktóza je ovocný cukor, glukóza je hroznový alebo škrobový cukor
  • fruktóza sa nachádza iba v rastlinných šťavách a mede, glukóza je najrozšírenejší sacharid na Zemi

Zdroj

Hodnotiť článok