Zelené a čierne olivy – ktoré sú zdravšie?

Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Oliva je plod olivovníka, olivy európskej (lat. Olea europea), ktorá má pôvod v Ázii, no pestuje sa aj na blízkom východe a hlavne v Európe v stredozemnej oblasti, v krajinách ako Španielsko, Grécko, Taliansko, kde sa stali olivy veľmi dôležitou súčasťou jedálneho lístka ale aj súčasťou kultúry. Odtiaľ sa dovážajú aj k nám. Plody olivy určené na priamu konzumáciu sa po zbere nakladajú do rôznych nálevov, čím sa dosiahne ich zmäknutie a dochutenie. Olivy sa predávajú s kôstkou aj bez kôstky, ale aj plnené papričkami, lososom, cesnakom a podobne.

Z olív sa lisuje veľmi kvalitný olivový olej, ktorý sa vyrába dvomi spôsobmi. Klasický olivový olej je určený na varenie, smaženie, naopak panenský olivový olej je vhodný na priamu konzumáciu, napríklad na dochutenie šalátov. Známy je aj svojimi liečivými účinkami.

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že čierne olivy sú z iného druhu olivovníka, než zelené olivy. V skutočnosti sú zelené olivy v podstate nezrelé plody, naopak čierne olivy sú dozreté plody olivovníka. Nakoľko sú zelené olivy tvrdé, trpké a horké, musia byť dostatočnú dobu v slanom náleve, respektíve sa častokrát marinujú v olivovom oleji. Čierne olivy sa vyznačujú inou chuťou a sú mäkšie.

Či už sú olivy čierne alebo zelené, obe obsahujú prírodné antioxidanty. Sú zdrojom významných vitamínov a majú relatívne málo kalórií.

Je len na Vás, či uprednostníte zelené alebo čierne olivy, obe variácie sú pre zdravie mimoriadne prospešné.

Zelené a čierne olivy – ktoré sú zdravšie? Hodnotenie: 2.00/5 Počet hodnotení 3